Mucize İçecek Kefir
Merhaba Sevgili Okuyucu;
Kefir; evde ekmek yapmaktan, yoğurt mayalamaktan veya bir porsiyon meyve soymaktan bile daha kolay yapılabilecek sayısız yararı olan fermente bir süt ürünüdür. Hatta kefir yapmak için çiğ süt arayışlarına bile girmenize gerek yok. Marketten aldığınız günlük pastörize süte kefir tanelerini atıyorsunuz ve 1-2 gün sonra elinizde birçok ilacın birden veremeyeceği bir mucize içecek elde ediyorsunuz.
Bir çok derdin devası, doğal, sağlıklı beslenmede gizli aslında. Hiç koruyucu ya da kimyasal madde eklemeden evde yapmak, çocuk oyuncağı diyebilirim. Kefiri hayatına sokmadıysan şimdi tam zamanı. Kefirin faydalarından bazılarına bakalım. Kefir bağırsak florasını düzenler, hücre yenileme özelliği vardır, bağışıklık sistemini güçlendirir, Kefir B12 , B1 ve K vitamini içerir. Bu vitaminlerin yeterli alınması durumunda böbrek, karaciğer ve sinir sistemine deri rahatsızlıklarına sayısız fayda sağlar, kansere karşı savaşır, ülser yüksek tansiyon , bronşit, astım hastalarının tedavisinde de kullanılmaktadır.Besin alerjilerini ve egzemayı önlemede yardımcıdır. Diyet yapanlar için hem bedeni zinde tutar hem de tok tutar.
Probiyotik açısından en zengin gıdalar anne sütü ve kefirdir. Kefirin hem canlı probiyotikleri hem de prebiyotikleri önemli miktarda doğal olarak içermesi büyüleyicidir. Bu oran yoğurttan kat kat fazladır.
Kefir, yaşlanmayı yavaşlatır ve birçok hastalığın oluşumunu engeller. Kefirdeki Antioksidan vitamin ve mineraller hücre yenilenmesini sağlar. Kefir, sağlıklı ve doğal beslenmeyi sistemize ettiğinden çeşitli hormonların seviyelerini dengeler ve normalleştirir.
Ben yoğurt ve kefir yapmak için sütçüü‘den çiğ süt alıp evde kaynatıyorum. Fakat Çiğ süt konusunda tartışmalara her gün yeni bir tanesi ekleniyor. Kefir yaparken de mutlaka ışıl işlemden geçmiş süt olmalı ki yararlı bakteriler sütü kaynatırken ölmesin, çünkü kefir taneleri insan bedeni için gerekli yararlı bakterileri çoğaltır, diyenler oldukça çok. Ben yine de zahmetli olanı seçiyorum ve iki buçuk litrelik sütü yüklenip eve taşıyorum, kaynatıyorum, başında bekliyorum, tencereleri yıkıyorum. Yine de vazgeçmiyorum. Fakat çoğu zaman kefir yapmak için günlük cam şişe süt alıyorum.
Geçen seneki kefir tanelerim taşınırken öldüğü için İnternet üzerinden araştırma yaptım ve Sanal Pazar da Sibirya Kefir mayası hakkında çok iyi yorumlar okudum ve sipariş verdim. Yorumlarda bahsedildiği gibi ertesi gün elime ulaşmadı fakat satıcı anında mail yoluyla bir kaç gün içinde ulaşacağını bildirdi. Küçük bir cam şişe içinde geldi ve gayet iyi paketlenmişti. Sanal Pazar’da alışveriş yaparken üç gün içinde size gelen maili onaylayarak siparişinizi verip parasını ödediğiniz üründen vazgeçebiliyorsunuz. Senden çekilen para pazarda bekletiliyor ve vazgeçiyorum mailini onaylamazsan satıcının hesabına para geçiyor. Oldukça güvenli. Bunun yanı sıra kefir ziraat fakültelerinde de bulunmaktadır.
Kefir elinize ulaşınca iki önemli uyarıyı mutlaka aklında bulundurmalısın. İlki kefire asla metal değmeyecek; kefirden maksimum fayda almak için tahta kaşık, plastik süzgeç ve cam şişe kullanmalısın. İkincisi; klorlu çeşme suyu ile yıkanmayacak. Çünkü klor kefir tanelerine zarar veriyor.
Öncelikle sütü oda sıcaklığına getirmek için kış günlerinde biraz ısıtmalısın. Sonrasında kefir tanelerini sütün içine at ve sana büyülü bir şifa iksiri yapmaya başlasın. Hepsi bu kadar! Cam şisenizi gün ışığı almayan bir ortamda bekletmen gerekli. Bunun için mutfak dolapları uygun olabilir. Kefir taneleri aydınlıkta sihir yapmayı sevmez, kimseler görmesin ister 🙂
Kefir 12-48 saat arasında mayalanır. Fakat genelde 24 saatin yeterli olduğu söyleniyor. Sütün miktarı, ortam sıcaklığı erken ya da geç mayalanmasında önemli faktörlerdir. Süt koyulaşıp ayran kıvamına gelmişse kefirin olmuş demektir. Plastik bir süzgeç yardımıyla kefir tanelerini süzüp yıkamadan tekrar mayalamak üzere süt ya da su dolu cam bir şişede beklemeye alabilirsin. Hiç mayalama yapmayacaksan her on gün de bir klorsuz içme suyuyla uykuya dalan kefir tanelerini yıka ve uyandır. Böylece istediğin kadar buzdolabında saklayabilirsin.
Kefir tanelerine elinle dokunmaktan çekinme. Hatta senin ona dokunuşun, güzel sözlerle olumlu titreşimler göndermen onu daha canlı, daha aktif yapacaktır.
Kefir taneleri ilk yapımdan itibaren büyümeye ve çoğalmaya başlar. Böylece etrafındaki herkese yetecek kadar iyilik dağıtabilirsin, şifayı çoğaltabilirsin. Sevgili okuyucu; dünyaya ne verirsen dönüp dolaşıp seni bulacaktır. Önce kendi bedenine sonra sevdiklerine şifa sunacak kadar cömert olman dileklerimle…
Bir cevap yazın