Evde Mis Gibi Ekmekler Yapalım

Merhaba Sevgili Okuyucu;

evde-ekmek-nasil-yapilir_646x340

Yoldan geçerken fırından gelen harika ekmek kokusuna kayıtsız kalmak çok zordur, derin derin içimize çekeriz. Belki de bizden çok önce yaşamış atalarımızın en keyifli anları, bu kokuyu genlerimize huzur olarak kodlamıştır. Belki de akşam bir araya gelenleri aile, geldikleri yeri ev yapan kokudur. Belki de bereketin, paylaşmanın, hayata sarılmanın en eski, en yalın kokusudur.

Ekmek; çok eskilerde hayati öneme sahipti. Mısırda Piramitlerin yapımında çalışan insanlara emekleri karşılığında ekmek veriliyordu. Kişinin maddi durumunu yine ekmek belirliyordu. Ana beslenme kaynağı değişik tahıllarla yapılmış ekmek olan bir ırkın torunlarıyız. Belki de bu yüzden her şey değişti fakat ekmek hala hayatımızda vazgeçilmeyecek bir yere sahip. Yapılışı ve içeriğine göre de oldukça besleyici. Kokusuyla iştah açar, eve bereket katar, sofralarımızın baş tacı olur.

Ekmeğini evde yapmaya başladığında çok değişik seçenekler olduğunu göreceksin. Tabi en güzel ekmek ekşi mayayla, yani önce organik un kullanarak evde kendi doğal mayanı yaptığın ekmektir. Elbette daha fazla emek istiyor. Şimdilik daha pratik ekmekler yapacağız. Ekşi mayalı ekmek yapmaya geçmeden önce marketlerde satılan un ve maya kullanacağız. Yine de evde ekmek yapması gibi yok. Bir kez yaptıktan sonra pazar kahvaltılarınız için mutlaka pişirmek isteyeceksiniz.

IMG_4031

 

Bunlar ekmek yapmak için evde bulundurduğum unlar. Doğalsan’ın hiç plastik malzeme kullanmadan paketlediği o kadar çok sağlıklı tahıl çeşidi var ki.. Özellikle yulaf kepeği karışımı benim daima kullandığım, çorba yaparken bile beyaz un yerine tercih ettiğim, harika omletler yaptığım karışım. Burada çavdarlı ve hazır ekşi mayalı bir un ve sinangilin uzun zamandır severek kullandığım 7 tahıllı karışımını kullanacağım.

IMG_4033

 

Seçtiğim iki farklı undan 2 su bardağı çavdar ununa yarım çay bardağı zeytin yağı, çok az tuz ve bir paket kuru maya “instant maya” ekleyip az az su ve zeytin yağı ekleyerek çok sert olmayacak şekilde hamur haline getiriyorum. Diğer tarafta da 2 su bardağı 7 tahıllı una yine bir paket kuru maya ekleyip çok az tuzla aynı işlemi uyguluyorum. Hamurların üstünü biraz zeytin yağıyla parlatıyor ve üzerini bir bezle kapatıp 2-3 saat kadar bekletiyorum. İsterseniz akşamdan mayalayıp buzdolabında bekleterek sabaha pişirebilirsiniz. İşte hamurumuz şişmiş ve mayalanmış.

IMG_4037

Daha sonra elimle büyükçe parçalara böldüğüm cevizi 7 tahıllı unuma karıştırıyorum. Hamurla çok oynamadan, söndürmeden yağlı kağıdın üzerine şekillendiriyorum. Tepsiye yerleştirdikten sonra biraz daha bekletip tekrar şişmesini bekleyebilirsiniz. Fırına verdikten sonra yarım saat fırını hiç açmadan bekleyip sonra kontrol ederek çıkarmak gerekiyor. Ceviz ekmeğin içinde müthiş lezzetli oluyor.

IMG_4039

 

Yaklaşık yarım saat sonra üzeri iyice kızarınca evi harika ekmek kokuları sarıyor ve çıkarıyorum. IMG_4048

Ekmek, Sofrada  bölündükçe çoğalandır. Uğruna kan ter içinde çalışılandır, peynire katıktır, nice insana can katandır. En lezzetli ekmek yorulunca yenendir, sıcacık ekmeğin en ucudur, gizlice koparılan. Sevgili okuyucu, evinin ekmek kokularıyla bereketlenmesi, hayatının elinde yoğurduğun hamur gibi lezzetle mayalanması dileklerimle, huzurla kal…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir