Salatamıza Biraz Daha Sağlık Katalım

Merhaba Sevgili Okuyucu;

Çoğumuz önümüze sunulan, beynimize farkında olarak ya da olmadan empoze edilen fikir, besin, düşünce çeşitlerinden olabildiğince özenli seçimler yapmaya çalışıyoruz. Bu yüzyılın çocukları olarak  fikir babalarının (para babalarının) önümüze koyduğunu genellikle mecburiyetten, basit, ucuz ve yaygın olmalarından dolayı yemek zorunda kalıyoruz. Biz yiyecek paketlerine biri bizi gizlice zehirlemeye çalışıyormuş gibi bakan, bir miktar şizofren hayatlar süren bir nesiliz.

Bazen dışarıda yemek yedikten sonra kendimi; “ne yedim ki ben, neden yedim ki”, diye konuşurken yakalıyorum. Bir süre kendime suçlu muamelesi yaptıktan sonra, affedip salıveriyorum sokaklara..

Dışarıda yemek yerken seçimlerimi salatadan yana kullanmaya çalışırdım çoğu zaman. Fakat bir süre sonra yeşillikleri nasıl yıkıyorlar, içine neler katıyorlar diye paranoyak düşüncelerin kucağına düştüm. Çok sevdiğim, çocuk sulu boya resmine benzeyen renk renk salataları evde en iyi koşullarda yapmaya karar verdim. Bu yazının izini sürmüş gelmiş okuyucularla sahip olduğumuz koşullarda en iyi salatayı nasıl yapacağımız hakkında konuşmak istiyorum. Önümüze koyulanı tüketmek zorunda olmadığımızı vurgulamak, bundan daha sağlıklı adımlar, hayatlar, nesiller umuduyla, bir anlamda yaşamlarımıza özen gösterme fikrini bu dijital ortama saçmak istiyorum.

Salata hem çokça çiğ sebze tüketebilmemizi sağlıyor, hem hazırlaması kolay hem de oldukça lezzetli. Salatanın ana malzemesi yemyeşil otlar. Yeşilliklerimiz tarlada çeşme suyuyla yıkayınca kolayca arınmayacak bazı ilaçlara maruz kalabiliyor.  Bir kaç dakika sirkeli suda bekletmek yeşilliklerin temizlenmesine önemli katkı sağlayacaktır. Bir diğer önemli nokta da kesme bıçağı. Seramik kesme bıçakları minimum vitamin kaybı sağlıyor, hafif ve oldukça keskin. Ben t-design marka bir bıçak kullanıyorum.

IMG_3912Benim gibi bol ekşili salata seviyorsanız nar ekşisi salatanızın vazgeçilmezidir. Antoksidanın kralı narla salatamızı şenlendirmek kulaklara ne kadar iyi gelse de şisenin arkasında bit kadar yazılmış içindekiler kısmını okurken yüzümüzdeki gülümseme donup kalıyor. Pilates dersinden sonra kendimle gurur duyarak yaptığım salataları “nar ekşisi sosu” adı altında mısır şurubuna bulamışım meğer. Şimdi aldığım “nar ekşisi” ibaresinin sonunda sosu yazmamasına özellikle dikkat ediyorum. Sadece “nar ekşisi” yazmalı. Genellikle cam şişelerde satılan nar ekşileri tahmin edersiniz ki daha pahalı fakat daha yoğun olduğu ve içinde mısır şurubu olmadığı için daha ekşi. Bu yüzden o küçük şişeler uzun süre kullanılabiliyor. Biz Antalya’dan dönüşte tarlaların önünde köylülerin yaptığı bir şişe nar ekşisi satın aldık ve uzun süredir kullanıyoruz.

IMG_3909Salataya eklenebilecek en lezzetli ve sağlıklı bir diğer sos da elma sirkesi.Doğal antiseptik olan elma sirkesi, tüm iç beden sisteminizi dengeler. Bedenin ph seviyesini yükseltir. Evde kendi elma sirkemi yapmaya başlamadan önce mümkün olduğunca doğalını seçmeye çalışıyorum. Bunun için evce marka bir elma sirkesi seçtim.

Yağlarımızı yakan yağ dediğim, hayat ağacımızın özü zeytin yağını en sona sakladım. Zeytin yağı seçimini yaparken reyonlarda en çok bulunan “riviera” çeşit zeytin yağının en kalitesiz zeytin yağı olduğunu unutmamalısın. Edremit’e zeytinin kalbine gittiğimizde acar zeytincilikten 5 lt harika bir zeytin yağı almıştık. Zeytin yağından bahsederken artık seni de bir hüzün sarıyor mu, sevgili okuyucu?

Sağlıklı yiyecekler seçme konusunda fazla hassas olduğunu düşünenler varsa, Defne Suman‘nın “mavi orman” kitabında “ne yediğimiz neden önemli” sorusuna cevaben Çandogya Upanişad‘dan yaptığı bir alıntı var.

Katı gıdaların dış katmanı dışkıya, orta katmanı ete, özü ise zihne dönüşür.

Sıvı gıdaların dış katmanı idrara, orta katmanı kana, özü ise nefese dönüşür.

Ateşin (sindirim sistemi) dış katmanı kemiğe, orta katmanı iliğe, özü ise söze dönüşür.

Sevgili okuyucu, damağını terbiye eden kişi bedeninin ve zihninin efendisi olurmuş. O kişinin kanı temiz akar, iliği,kemiği,nefesi güçlenir ve söz ağzından bir tatlı dökülürmüş. 

Salatanın mutlu çocukların renkli resimleri gibi şen olması, sesinden neşe taşması dileklerimle…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir